I giovani di oggi probabilmente non andranno in pensione prima dei 70 anni, qual è la tua opinione a riguardo?

https://i.redd.it/mcu9jy8yotwc1.png

di Strong-Status8346

32 Comments

  1. Balgorius on

    Jak tu někdo psal pod jinym postem. Musime byt solidarni s dnešnimi duchodci a ostatnimi, kteři čerpaji ze systemu /s.

  2. Vzhledem k nízké porodnosti, kdy dnešní mladí mají ještě méně dětí, než jejich rodiče z dob Husáka, jsou pozdější odchod do důchodu a jeho nižší hodnota nevyhnutelné. Jediné, co by nás mohlo zachránit, by byla další průmyslová revoluce jako například rozvoj AI, která bude řídit autonomní stroje, které budou schopné na mnoha pozicích nahradit člověka na (skoro) 100 %.

  3. East_Complaint2140 on

    Nepredpokladám, že pôjdem do dôchodku (že inštitúcia dôchodku bude existovať).

  4. Hatchie_47 on

    Nejhorší na stáří je sociální izolace a pocit neužitečnosti (které se pak velmi jednoduše mění ve vztek na celý svět). Důchodci kteří mohou pracovat často chtějí pracovat. Otázkou je samozřejmě to zda mohou.

    Jako kancelářská krysa si dokážu představit že budu do 70ti pracovat (pokud mi bude fungovat hlava). Samozřejmě by bylo nesmyslné chtít to fyzicky náročných profesích pracovat do takto vysokého věku, ale i současný návrh na zvýšení věku afaik počítá se zohledněním náročnosti profese.

  5. Bady_ACS on

    Šetřím a půjdu co nejdřív, na státní důchod nečekám. ![gif](emote|free_emotes_pack|sweat_smile)

  6. deaconsc on

    Podle vyzkumu je vek doziti bez chorob 61, pak nastupuje (v prumeru) vyrazne zhorseni zdravi. Takze realita bude takova, ze to tak spis nedopadne.

  7. Whatever.

    Nějaký zkrácený úvazek za rozumný peníz je stejně lepší. S hromadou starších lidí to jde pak z kopce, jakmile přestanou chodit do práce.

  8. TheYoten on

    Že nevím proč předpokládáme jakoukoliv podobnost mezi pracovními trhy teď a za ~50 let.

    Před 50 lety bylo ústavní právo k práci, třeba nebude lidská práce za 50 let vůbec potřeba.

    Je rozhodně rozumné být připraven a šetřit si od mladého věku, ale strach z důchodu v 70 vůbec nemám. Nemyslím si že si tu budoucnost dokážeme představit.

  9. vesel_fil on

    Pujdu driv, na stat cekat nebudu. Jestli budou zvedat socialni, prejdu z principu na ICO

  10. Dominio12 on

    Střední délka života v ČR za posledních 70 let (tedy nepočítaje válečná období) vzrosta asi o 15 let. Můžeme předpokládat, že bude ještě růst, obzvlášť s pokrokem ve zdravotnictví a technologiích (neustálé hlídání různých tělesných hodnot).
    Spíš bych očekával, že ta hranice důchodu ještě stoupne na víc než 70+.
    Neznám nikoho, kdo by dnes v mladém věku s důchodem počítal – a to nemyslím jako boomer poříkadlo že se toho nedožijeme. Spíš že dost mladých, minimálně v mé sociální bublině, je finančně gramotnější a dokážou peníze ušetřit a zhodnotit, s cílem mít peníze na stáří. Takže mě to netrápí. Těch spoustu peněz, co jsem v daních nalil do sociálního systému, beru jakožto sociální povinnost, ale s důchodem v mém stáří nepočítám.

  11. Ecstatic_Fee_7775 on

    Že bych se nikdy nespoléhal na stát. Kdo si nešetří vlastní prachy na důchod je mimo. Ocenil bych nižší sociální, jelikož zásluhovost prakticky zrušili.

  12. Mickelangello on

    Nebylo by lepší zrušit důchody úplně a zároveň i odvody na sociální?

  13. Neat-Sun-1528 on

    Že to je úplně nesmysl. Drtivá většina v předdůchodovém věku nebude schopna plnit své pracovní povinnosti dávno před 70. rokem. Takže bude jen obrovský počet lidí, kteří budou na pracáku a nikdo je nikdy nezaměstná. Jakože ani dneska nikdo nezaměstná moc 60+ lidi, pokud se nejedná o experty/ specialisty apod, ale to je promile pracovní síly. Je to úplně jedno, průměrného člověka po padesátce stejně nikde nezaměstnaji a polovina lidí bude ještě více nezaměstnatelná.

    Anebo úředníci plánujou, že budou jezdit tramvají důchodci, budou dělat prodavače, na call centrech, nebo co já vím? Chápu, že v senátu a ve vládě se dá sedět do 80, páč tam ani kolikrát netřeba docházet ale připadá mi to úplně sci-fi, co si pod tím představujou naši zastupitelé wtf.

  14. Motor_Ad_2780 on

    Že to je naprostá kravina, protože většina lidí na to nebude mít zdraví v pořádku v tom věku chodit furt do práce. To že se zvyšuje věk dožití znamená naprosto nic, protože to spíš je přežívání na lécích než kvalitní dožívání. Až stát investuje do výzkumu a výuky aby lidi žili zdravě, pak teprve můžou zvyšovat věk do důchodu.

  15. Pan_Nekdo on

    Samozřejmě by bylo nejlepší žít ve světě, kde mi pečení holuby lítají až do huby a nárok na stařecký důchod vzniká zánikem tvé matky na mateřskou.

    Dokud takovýto svět nemáme, musíme žít podle toho, co současný svět a jeho stav umožňuje. A to za pár let nebude umožňovat vyplácet rozumné důchody všem nad 65 jako teď.

  16. pantas_aspro on

    Mozno na stare kolena zistim, ze som stastny ked byvam na ulici. Uvidime.

  17. big-chungus-amongus on

    Nechci důchod…

    Ale ani nechci povinné státní ponzi

  18. Soggy-Kitchen-5680 on

    Že je to šílenej podvod, když si uvědomím jak bohatej bych v důchodu byl, kdyby se ty peníze posílaly do S&P500/VWCE.

  19. mr_lab_rat on

    Ja si myslim ze je to nevyhnutelne. Neda se prodlouzit prumerna delka zivota aniz by se prizpusobil pomer produktivniho veku.

  20. magicaula on

    Smeji se tomu. Mám v plánu umřít dřív. V 66 letech a 6 měsících. 😁

  21. Super-Koala-3796 on

    AI zmeni praci do 20ti let. Pridej fuzi ci kvantove pocitace a nema smysl spekulovat jak bude pracovni trh za 50 let vypadat.

  22. Každý mladý kdo čeká nějaký důchod je velice naivní. Ten systém zkolabuje dávno předtím než se tam dostaneme.

  23. Maleficent-Fee-9343 on

    Snažím se připravit sám, ušetřím asi půl platu měsíčně které investuji. Co mi vadí je že jako zaměstnanec s několikanásobkem průměru odvádím raketu na soc. pojištění, ale přitom kdybych šel na pracák, dostanu limit (25k?) a důchod budu mít taky třebas jen dvojnásobek toho co dostanou lidi co brali (na dnešní dobu) 20. O solidární mzdě při bonusech nemluvě.

  24. Dazzling-Switch-5883 on

    Ten důvod proč čekáme důchod je ten, že tu vyrostli dvě generace, který komunisti vzali/neumožnili vytvořit úspory, ze kterých by žily (od investic v podobě různých fondů, nemovitostí apod.) tak, aby se sami nebo v rámci rodiny zabezpečili. To my už udělat můžeme, proto není důvod se na důchod spoléhat

  25. Bird_Is_The_Lord on

    Připravuju se na to, co mám říkat. Šetřím, mám penzijní a dojim zaměstnavatele o každý možný příspěvek. Dávám si peníze bokem jakmile to jen trochu jde. Chci nejpozději v 55 jít na částečný úvazek a doplácet si to to toho, co jsem naspořil.

Leave A Reply