Non sapevo che i fiumi veloci fossero un tale problema per le falde acquifere. Qualche idrologo può confermarlo? 🙃

https://i.redd.it/vuf1i6tjduwc1.png

di gregguygood

5 Comments

  1. Geomambaman on

    Okej, nisem hidrolog, sem pa iz naravoslovja. Verjetno ta izjava implicira nižji vodni tlak na dnu struge, ker je vodni tok toliko hitrejši->pač ista fora kot pri letalu, ki ima krila oblikovana tako, da se tok zraka na vrhu krila stisne, posledično se po Bernoullijevem zakonu hitrost toka zraka poveča in zaradi ohranitve energije pade zračni tlak, to pa omogoča nastanek vzgonske sile na spodnjem delu krila. Tu pa pade tlak rečnega toka, ki nato nekako “posrka” vodo iz podtalnice (ker voda pač “tiši” proti nižjemu tlaku). Ampak ta del ne vem, če drži, mislim, da ne gre posploševati Bernoullija na tako kompleksen sistem, kot je rečni tok v strugi in njegova interakcija s podtalnico.

  2. DaSecretSlovene on

    Reke v splošnem nižajo nivo podtalnice, ne vem pa kako na to vpliva betonska struga. Definitivno pa to ne povzroča kmetijske suše.

  3. opinionate_rooster on

    Ne vem glede Bernoullijevega principa, vem pa da če vodo hitro odvajaš, se nima časa absorbirati v podtalnico, se ta ne napaja več in posledično zniža.

  4. Titanium_Eye on

    Opisano gre za neko adaptacijo (“poljudnoznanstveno”) Venturijevega principa. Bernullijeva enačba oz. princip je uporaben za idealno tekočino v laminarnem (izrazito mirnem, urejenem) toku.

    Nisem strokovnjak, ampak iz osnov hidrodinamike vem da večina teh principov v naravi težko predvidiš zaradi vpliva turbolentnega toka, statičen in dinamičen tlak.

Leave A Reply