I rumeni pagano i tassi di interesse più alti nell’UE Le banche hanno inasprito i criteri per la concessione dei prestiti (Intervista)

https://www.rfi.fr/ro/rom%C3%A2nia/20240424-rom%C3%A2nii-pl%C4%83tesc-cele-mai-mari-dob%C3%A2nzi-din-ue-b%C4%83ncile-au-%C3%AEn%C4%83sprit-criteriile-de-acordare-a-creditelor-interviu-1?utm_slink=rfi.my%2FAXr8&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1GW0jOOCI2wAj0dKz4G19U3oyBtptjTC9wXHKKBCFnndItTIJsqcLLRNQ_aem_Aaer-2yrnS0nH5bcoTBss_lEE_0tSRYaM51Wegqc_PljDdOkxYK8LsrI3iwlSzPMfffh7drY8OcB2ZeThGXjZm6c

di hitchinvertigo

7 Comments

  1. hitchinvertigo on

    Reporter: Sunt românii interesați de credite sau sunt interesați și nu prea le pot accesa?

    Adrian Negrescu: Românii își doresc să ia credite ca să își cumpere o casă, să își cumpere o mașină mai bună, să își cumpere lucruri în casă, dar din păcate, condițiile de creditare s-au înăsprit foarte mult în țara noastră. **Ca să îți iei un apartament de 100.000 de euro și vorbesc despre un apartament cu două camere, care la 100.000 de euro chiar e ieftin în momentul de față, cel puțin în marile orașe, ai nevoie de un venit de aproape 9.000 de lei net. Câți dintre români câștigă 9.000 de lei pe lună ca să își permită să intre în atenția băncilor?** Băncile au înăsprit foarte tare criteriile de acordare a creditelor. Ele și-ar dori să acorde credite, dar nivelul de risc este foarte mare în momentul de față. În aceste condiții multe dintre bănci aleg să cumpere în continuare titluri de stat, să lucreze cu statul român, care este cel mai bun platnic și să lase creditarea pentru populație și pentru firme în planul secund.

    Reporter: Care sunt efectele în economie, în societate ale acestor dobânzi mari la credite?

    Adrian Negrescu: Dobânzi mari la credite înseamnă prețuri mai mari, înseamnă inflație. Înseamnă o scădere a competitivității României. Gândiți-vă la un producător de orice din România care vrea să vândă pe piața românească produsele sale, de pildă produse alimentare. Brânză **dacă vrea să producă îl costă mai mult să se împrumute de la bancă decât îl costă pe producătorul din Polonia, pe producătorul din Ungaria și chiar pe cel din Bulgaria. În condițiile în care are costuri mai mari de producție e normal ca produsele sale să nu mai fie competitive. Din păcate, de aceea devenim din ce în ce mai mult dependenți de importuri. Importurile de orice natură, de la produse alimentare la nealimentare, au ajuns să fie mai ieftine decât ceea ce se produce în România.** Nu uitați un alt aspect important care ține tot de politica statului român. **În momentul de față plătim cel mai scump curent electric pentru companii din Europa. Costurile de producție din România sunt incomparabil mai mari față de ceea ce se întâmplă la nivel european.**

    Apropo de 9000lei net, sub 15% au venituri de salariu mediu sau peste. Adica doar acelora le este permis sa traiasca putin peste limita saraciei. Restul, pl.

  2. kavorka86 on

    1. E inflatia 7%. Cat sa fie dobanda sa tempereze inflatia?

    2. Nu toata lumea trebuie sa detina casa. Puteti sta in chirie la un vames corupt, la un politist corupt, la un medic corupt. Daca nu va place coruptia puteti sta in chirie la un cryptobro sau la un “landlord” care e interesat sa traga piele de pe voi pentru randamentul investitiei.

  3. istareatpeople on

    Ne spun experții și care e rata de credite neperformante în România fata de alte state din ue? Sa vedem și noi cât Roșca băncile alea care fac profituri record an după an?

  4. daguerrotype_type on

    Noi le dam in lei, majoritatea le au in euro. La noi e cea mai mare inflație, e logic sa fie cea mai mare dobânda. E adevărat ca realitatea asta ii împiedica pe multi să-și ia o locuință si e naspa, dar asta este.

  5. Daydream405 on

    E bullshit tot articolul. Sa ai un “consultant/analist financiar” care spune: “Dobânzi mari la credite înseamnă prețuri mai mari, înseamnă inflație.”… economie stil Turcia lui Erdogan

    Da, politicile guvernului au creat o inflatie enorma, dar inflatia asta nu o reduci daca BNR-ul scade dobanda cheie, o reduci avand politici sanatoase de tara impreuna cu dobanzi ridicate. Apoi scazi dobanda cu cat te apropii de un nivel acceptabil pentru inflatie. Din nou, economie de liceu.

  6. Natural_Tea484 on

    Pai cei care s-au bucurat ca guvernul le-a marit salariile, sa manance pe paine cu polonicul inflatia.

    Trebuie sa fii tare needucat sa nu intelegi ca mariile alea nesustenabile sunt un mare fals, platit tot de tine, cu varf si indesat!

    Mariri facute de politicieni care vor sa-ti cumpere votul, tot pe spinarea ta! 😂

  7. dev_imo2 on

    Treaba cu imprumutatul statului este justa! E absolut absurd ca bancile sa castige mai mult din imprumutat statul decat din piata. Normal ca nu le pasa de clientii pf/pj cand statul este clientul cel mai mare si mai bun platnic. Zero batai de cap pentru ei.

    Iar ca sa faci investitii samd sunt niste dobanzi acum de te ia capul. Este pur si simplu nepaletabil, pe domeniul meu mi s-a oferit credit in lei cu 13% dobanda. Cat naiba sa castig din banii aia ca sa platesc 13% la banca? Daca fac 16-20% pe an la banii respectivi, inseamna ca imi ia banca 70-80% din ce castig. WTF? Si riscul e doar la mine ca daca fac un pas gresit imi iau tot.

Leave A Reply