Mancanza di diversità nello sviluppo dell’intelligenza artificiale: “Spesso maschi, bianchi e altamente istruiti”

https://www.nu.nl/tech/6310196/gebrek-aan-diversiteit-bij-ai-ontwikkeling-vaak-man-wit-en-hoogopgeleid.html

di iWriteWrongFacts

6 Comments

  1. asoftbird on

    “Volgens Stoelinga is het net zo belangrijk dat bedrijven eerst bedenken waarvoor ze AI willen inzetten.”

    Lol, laat dat nou precies zijn wat die techbro’s niet kunnen.

  2. Inevitable-Extent378 on

    Gebrek aan diversiteit bij HBO verpleegkunde: vaak vrouw, wit en afkomstig van de HAVO.
    Gebrek aan diversiteit bij universiteit in Kaapstad: vrijwel geen witte mensen en vrouwen te vinden
    Gebrek aan diversiteit bij de C-suite op grote accountantskantoren: amper gekwalificeerde vrouwen die zich aanmelden omdat ze toch voor de MER en P&A hadden gekozen.

    Wat is het probleem precies? mensen maken verschillende keuzes. Als je collectieve druk tot het niveau van propaganda wil uitvoeren om te voorkomen dat mensen een opleiding kiezen die bij hen past qua niveau en interesse dan kan dat, maar gelijke kansen en gelijke uitkomsten zijn niet hetzelfde. Je maatschappij zal er niet gelukkiger van worden.

    Als ze dit willen oplossen moeten ze maar dames uit de kunstacademie halen en verplichten om achter een computer met cijfers en programmeertalen te werken. Of weer de mannen van de opleiding en stuur ze maar naar de kappersopleiding. Lijkt mij niet wenselijk, maar blijkbaar is gelijke uitkomst het doel geworden.

  3. Shinnchan on

    Dit hele artikel heeft vrij weinig met AI te maken. Het artikel gaat meer over het gebrek aan genderdiversiteit. Verander ICT in bouw, techniek of zorg en je hebt vrijwel hetzelfde artikel.

  4. Dat er in de ICT veel mannen werken is gewoon de waarheid. Dat begint al bij de opleiding. Toen ik nog de opleiding deed waren er maar een paar meiden. Dat je met 95% jongens in de klas komt schrikt veel dames af om op de opleiding te beginnen. Maar lijkt mij dus niet specifiek een probleem van “AI-ontwikkeling” zelf. Ik heb nu wel een paar vrouwelijke collega’s en die geven wel aan dat ze niet merken dat het tijdens sollicitaties een probleem is. Sterker nog, bedrijven nemen al te graag vrouwen aan omdat er daar zo weinig van zijn te vinden in de ICT. Hoe wel ik niet in de AI branch werk.

    Maar het probleem is niet alleen dat er teveel witte mannen aan werken. Maar ook dat de input voor de AI’s te veel daarop gebaseerd zijn. Het artikel haalt twee dingen door elkaar. “AI input” en “AI developers”.

    “hoogopgeleid” lijkt mij wel vrij logisch. Kans is toch dat je met hoge opleiding sneller in dat beroep komt dan zonder opleiding.

  5. Zondagsrijder on

    Wat naar dat “ontwikkeling” en “gebruik” op één hoopje worden gegooid.

    Voor ontwikkeling heb je hardcore computer science nodig – dus algebra, lineaire algebra, etc. Opleidingen die nauwelijks vrouwen trekken door het hoge turbonerd gehalte. En dan kun je hier dus ook geen laagopgeleiden op zetten. Wit – dat is het zéker niet met veel Aziaten en ook andere nationaliteiten.

    De inzet – dus de gemaakte modellen data voeren en dat commercialiseren – zeker. Typische techbros die nauwelijks echt iets van computers begrijpen, maar wel op de laatste tech-hype springen en er wat engineers op zetten. Maar dat is niet technisch maar gewoon marktregulatie.

  6. Reasonable-Intern823 on

    Je zal maar als journalist werken en je rol teniet doen door je politieke voorkeuren. Schijtberoep.

Leave A Reply