Il capo della Polizia nazionale sulle fughe di notizie della polizia: “Siamo stati ingenui”

https://www.dn.se/sverige/rikspolischefen-om-polislackorna-vi-har-varit-naiva/

di NaChl094

3 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Reinmaster101 on

    Men alltså.. jag spyr på den där frasen, ”Vi har varit naiva”. En viss generation svenskar har uppenbarligen vuxit upp i en isolerad svensk bubbla utan kontakt med omvärlden. Tror att alla alltid gör rätt för sig och alla i grunden ”vill väl”. Är så trött på den där ursäkten alltså!

  3. NaChl094 on

    “Petra Lundh reagerar starkt på det som framkommer i DN:s granskning.

    – Jag förstår verkligen att allmänheten blir upprörd, säger rikspolischefen.

    Hon säger också att det har funnits en farlig naivitet inom rättsväsendet.

    [DN:s avslöjande om polisanställda](https://www.dn.se/polislackorna/) som läcker hemliga uppgifter till kriminella nätverk, har väckt stor uppmärksamhet. Två mönster återkommer: Kvinnor inom polisen som har sexuella relationer med grovt kriminella. Samt anställda med utländsk härkomst som ger efter för påtryckningar av kriminella familjemedlemmar, i släkter där kollektivet är viktigare än individen. Gängkriminella utnyttjar även sårbarheter som exempelvis spelskulder eller drogmissbruk.

    Rikspolischef Petra Lundh kallar det ”skrämmande läsning”.

    – Det är helt oacceptabelt och otroligt allvarligt. Jag förstår verkligen att allmänheten blir upprörd över detta. Och att som polis eller polisanställd ha sexuella relationer med gängkriminella, det är ju helt uteslutet.

    **På vilket sätt är polisläckorna allvarliga?**

    – Vi är satta att jobba mot gängkriminaliteten, kanske den mest samhällshotande kriminalitet vi har. Om det då finns personer på insidan som går deras ärenden så är det ju oerhört allvarligt.

    I några av de fall som DN har granskat har det – trots varningssignaler – tagit flera år innan medarbetarna stängs av.

    **Hur är det möjligt att det ser ut så här?**

    – Jag har varit i rättsväsendet länge. Jag tror att man har varit ganska naiv och inte riktigt förstått. De senaste åren har vi jobbat både aktivt och intensivt mot infiltration. Men det räcker med ett enda fall så orsakar det otroligt stor skada, säger Petra Lundh.

    **Är säkerhetsprövningarna för dåliga?**

    – Nej, men det kan vara svårt att slå hål på den som har en dold agenda. Det kan också vara så att någon inleder ett förhållande med en gängkriminell efter man har klarat säkerhetsprövningen. Därför är det viktigt att alla medarbetare är på tå för att försöka upptäcka det här och anmäler avvikande beteenden hos sina kollegor.

    DN:s granskning visar också att personer som klassats som säkerhetsrisker av Polismyndigheten, är snabba med att säga upp sig själva före rättslig prövning och söka sig vidare till andra myndigheter. Det handlar exempelvis om Brottsförebyggande rådet, Försäkringskassan, Domstolsverket och Sis-hem.

    – Vi behöver på ett mer systematiskt sätt få reda på om en person söker jobb på en annan myndighet. Det är oerhört allvarligt att man kan gå från en myndighet inom rättsväsendet till en annan utan att vi får reda på det, säger Petra Lundh.

    **FORTS.**

Leave A Reply