Quanto velocemente puoi essere truffato per una telefonata? Hanno davvero bisogno del tuo indirizzo email e di altre informazioni, ad esempio, o è sufficiente semplicemente rispondere? Ora che usano anche numeri belgi, è difficile capire se si tratti di una chiamata autentica o di una truffa. Ps Anche io negli ultimi mesi sono stato molestato da persone che dicono di essere di Proximus o Orange.

https://i.redd.it/o1pbuxfp1zyc1.jpeg

di shaddix-reddit

8 Comments

  1. Het artikel is weer zo vaag als iets. Meer details zou welkom zijn. Dit kan vanalles geweest zijn.

  2. kurita_baron on

    Mama zal wel echt niet slim zijn dan. Jammer voor de kinderen

  3. Mavamaarten on

    Het volstaat absoluut niet om gewoon de telefoon op te nemen, dat zou schoon zijn.

    Een betaling (en al zeker een heel grote) komt nooit uit het niets, met uitzondering van boetes misschien. Een factuur of boete of achterstallige BTW of whatever ze verzinnen kan altijd een aantal dagen na ontvangst betaald worden. Er is dus **nooit** tijdsdruk, en dat geeft u **altijd de tijd om rustig iets uit te zoeken of te verifieren** of iets echt is. Wanneer iemand je dus ongevraagd aanmaant om iets te betalen, mag je daar altijd ultra-kritisch over zijn. Het is dus eigenlijk heel simpel: betaal nooit zomaar iets wat je niet verwacht, en geef geen gegevens over de telefoon tenzij jij daar bewust om vraagt. Het initiatief om gegevens aan iemand te geven moet altijd bij u liggen, niet bij iemand die u onverwachts contacteert. Dat is de universele regel om niet gescammed te worden. Rustig lezen, nakijken of iets klopt, en alleen betalen of gegevens doorgeven op uw initiatief. Dat is zelfs zo met legit transacties: als er iets niet klopt aan een factuur of ze vragen te veel, heb je altijd de tijd om dat na te vragen en te laten corrigeren.

    En daarnaast: uw geld is **uw geld**. Een investering doe je omdat **jij** vindt dat **jij een investering wil doen**. Daarop zoek je uit waarin je wil investeren. Een goede investering laat zich nooit ongevraagd opdringen en als dat zo is, dan is dat omdat de tegenpartij daar iets op verdient. Ofwel pikken ze dus al uw geld, ofwel had een betere investering meer opgebracht.

    Om op uw vraag te antwoorden hoe het kan: iemand laat zich aan de telefoon overhalen om te investeren in iets, of door een fake boete te betalen of door iemand zijn/haar scherm van de computer over te nemen. In ieder geval zal die persoon toegang gegeven hebben tot bankgegevens of op een andere manier toestemming hebben gegeven aan de bank om een bedrag over te schrijven naar scammers. Ze zegt dat ze “enkel haar e-mailadres heeft gegeven” maar dat is absoluut onwaar. Ze zullen haar serieus misleid hebben, maar een e-mailadres is zeker en vast niet genoeg. In elk geval is die persoon niet technisch onderlegd en heeft ze niet gesnapt dat mensen haar rond de tuin geleid hebben.

    De gouden anti-scam regel had hier ook gewerkt: je wordt **ongevraagd** gecontacteerd. Je wordt gevraagd om een boel gegevens in te vullen en/of om via je smartphone ergens in te loggen. Hier had je al moeten zeggen, kan goed zijn makker, maar ik ga naar mijn eigen bank bellen of ga naar mijn bankkantoor om bankzaken te verifieren.

  4. Vince_1880 on

    Sorry maar ik snap echt niet dat mensen zo goedgelovig zijn als het om banken en geld gaat.

    Het wordt continu gezegd dat banken nooit zo’n info gaan vragen of smsjes gaan sturen.

    En het artikel is zo vaag.

    “Hallo, Dit is uw bank mag ik uw e-mail adres?”
    “Ja hoor, hier…”
    *37k kwijt*

    Vraagt ze niet wrm ze haar e-mail adres nodig hebben of dergelijke?
    Heeft ze geen banking app op te kijken of dit klopt?
    Weet ze niet dat haar bank 9/10 haar email al hebben voor communicatie redenen?
    Was het een 03 nr of 04 nr ( dat al zwz raar is dat een persoonlijke nr uw belt)

    En met enkel een e-mail adres een hele bank account hacken? Vrij raar dit. Wilt zeggen dat er niets van beveiligingen geïmplementeerd zijn in hun hele bank data.

  5. Error83_NoUserName on

    De bank moeten sinds 2018 alle phishing afhalingen vergoeden.

    Het feit dat ze 37000€ zomaar naar het buitenland laten vertrekken van mensen die er niet het profiel voor hebben spreekt niet in hun voordeel en eerder van grove nalatigheid van hun kant.

    Belfius belt zelfs al als er een bedrag dubbel van de rekening af gaat omdat je 2x hetzelfde hebt gekocht vlak na elkaar. Maar voor zoiets kunnen ze dan bv ook geen filters maken…

    Maar nu wil ik wel het fijne van weten, hoe ze het juist gedaan hebben. Want zomaar “GSM hacken via een telefoontje” zou al zeer geavanceerd zijn voor phishers.

  6. OldPyjama on

    Ge moet toch serieus naief zijn om, ondanks alle campagnes en phishing waarschuwingen, u nog te laten beetnemen.

    Ik krijg regelmatig telefoontjes van een Belgisch nummer dat zegt van Proximus te zijn. Da’s gewoon inhaken zonder meer.

  7. sander80ta on

    Normaal gezien zijn scams via banktransfer niet mogelijk. Daar zijn beschermingsfeatures tegen. Dat geld blijft traceerbaar zolang het binnen vertrouwde banken rondgaat. Als je naar een random bank in Zwitserland stort die niet meewerkt aan het opsporen van geld in gevallen zoals dit, zou het een grove fout zijn van een bank om zomaar zonder confirmatie dat toe te laten voor zulke bedragen.

  8. Routine-Ebb-1140 on

    Dat ben je oliedom. Je moet al verschillende stappen doorlopen om 37k over te schrijven. Limiet verhogen bvb.

Leave A Reply