Momento storico a Iasi! L’opera Ecce Homo-Ecco l’Uomo! realizzato dal famoso artista Tiziano Vecellio (Tițian) è arrivato al Museo Civico Regina Maria di Iasi! (Scortato dalla gendarmeria rumena di Iasi)

https://www.reddit.com/gallery/1cnfhxb

di bomfaier

3 Comments

  1. bernoigssz_ on

    Mai bine l-ar închide pe Chirica și orașul ar avea suficienti bani pentru mai multe astfel de expoziții

  2. etherd0t on

    Fun fact #1
    Meritul identificării reproducerii tabloului printre lucrările celor mai faimoși maeștri ai Renașterii Italiene […] îi aparține lui **Teodor Ionescu**, curator de artă și șef al Galeriei de Artă Europeană a Muzeului Brukenthal între 1956-1968.

    Teodor Ionescu a întreprins cercetări intense și a purtat corespondență cu specialiștii în domeniu. Din păcate, încercările sale de a autentifica această capodoperă (precum și alte lucrări ale unor mari sau mici maeștri europeni din Galeria Brukenthal) și corespondența cu specialiștii din străinătate au fost motive pentru ca Securitatea să-l învinuiască pe istoricul de artă de complicitate după furtul tabloului lui Titian din muzeu în 1968, împreună cu alte șapte picturi. În acea situație, fără dovezi ale implicării sale, *Teodor Ionescu a fost condamnat la închisoare în 1971, unde și-a petrecut următorii șase ani*.

    Fun fact#2
    În 1968, lucrarea *Ecce Homo* atribuită lui Titian a fost furată de la Muzeul Brukenthal, împreună cu alte șapte picturi. După dispariția lor, ancheta a implicat autorități din mai multe țări. După 30 de ani, în 1998, *Ecce Homo* a fost localizată și recuperată în SUA, fiind apoi returnată Muzeului Brukenthal, unde a fost înregistrată cu un nou număr de inventar și expusă publicului în cadrul Galeriei de Artă Europeană.

    [Sursa (pdf)](https://www.academia.edu/34780316/ODYSSEY_OF_A_MASTERPIECE_THE_PROVENANCE_OF_TITIANS_ECCE_HOMO_IN_THE_BRUKENTHAL_GALLERY)

Leave A Reply