Questo (secondo me) dimostra anche che i sondaggisti e gli istituti possono influenzare l’opinione pubblica. Cosa ne pensi? Non vedo l’ora di ricevere il sondaggio Median.

https://24.hu/belfold/2024/04/26/hann-endre-kozvelemeny-kutatasok-magyar-peter/

di Mr-Lmao

6 Comments

  1. Szemszelu_lany on

    Soha nem értettem hogy ez mit befolyásol. Emberek csak azért szavaznak valakire mert esélyes? Vagy ha nem akkor inkább nem szavaz rà?

  2. dead97531 on

    >Szerinte egyes közvélemény-kutatók is elbizonytalanodtak abban, hogy szabad-e, érdemes-e, helyes-e ilyen turbulens időszakban nagyon váratlan, meglepő fejleményekről beszámolni. Hann úgy látja, hogy nagyon meglepő eredmények jönnek ki, és ez főleg az ellenzéki pártok oldaláról további ingerültséget vált ki, és ez az ingerültség a közvélemény-kutatókra is átterjedhet. Magyar Péter megjelenése rosszul érinti az ellenzéki pártokat, noha nem mindegyiket egyformán – tette hozzá. Jelezte, természetesen nem mond (cég)neveket, de tudomása szerint több olyan felmérés készült az elmúlt hetekben, amelyet a készítője nem hozott nyilvánosságra, vagy csak késleltetve tette meg.

  3. markg128 on

    Budapesten mértek március végén különböző szcenáriókat a főpolgármesteri verseny alakulására (Magyar Péter Vitézyt támogatna, Szentkirályi visyzalép stb) engem és barátot kérdezték ugy, de nem hizták nyilvánosságra az eredményt

  4. MrMikeRame on

    Mindenképpen van közvélemény-befolyásoló tényezője és szándéka, de inkább azt mondanám, hogy ha nem felel meg egy kutatás a megrendelő elvárásainak, akkor azt nem hozatják nyilvánosságra, marad belső használatra. Tehát a közvélemény-kutató intézetek inkább eszközök ebben.

    Sok fog azon múlni Júniusban, hogy a Fidesz mennyire tudja majd mozgósítani a szavazóit (tulajdonképpen ez lehet majd a döntő tényező), és ezt így Áprilisban azért nehéz mérni. Szóval már csak ezért se bíznám el magam a közvéleménykutatások láttán.

  5. Az igazi piaci rés most a közvélemény-kutatói piacon, hogy valaki elkezd részrehajlás nélkül mérni és valóságot megközelítő adatokat megjelentetni. Bárki, aki követte a már inaktív [kozvelemenykutatok.hu](http://kozvelemenykutatok.hu) oldalon a havi méréseket, és nem vak, az láthatta, hogy melyik intézet melyik párto(ka)t mérte felül rendszeresen (pl. Publicus-MSZP, IDEA-DK, Nézőpont-Fidesz stb.) vagy mérte alul az ellentétes oldalt. Ha bárki emlékszik, a Nézőpont és a Medián mérte a valósághoz legközelebbi adatokat 2 éve, a többi meg váltakozó mértékben teljesen irreális %-okat.

  6. PeppaPoppy on

    Fun fact: A 80 éves, évek óta Fideszes, katolikus, nyugdíjas tanár nagymamám ma a “Felcsútra bezzeg nem sajnálják a pénzt” panasszal zárt egy mondatot a telefonban. Ezelőtt soha nem mondott rosszat a Fideszről.

    Ez egész jó indikátora annak, hogy a nénik a helyi Karitásznál átmentek rendszerkritikusba… Mamám minden szabadidejét ott tölti, olyan mint egy modern pletykakör, ahol a falusi nénik eldöntik mi az aktuális okosság, kit támogatnak a választásokon, szeretik-e az új papot, stb…

    Én se tudnám mit mérjek, ha épp átfordul a Fidesz szavazók tábora…

Leave A Reply